Beer-Naise.se

Jag skriver, därför finns jag

Goda såser till fisken

Sås till fisk, det är ett måste! Dock är det ju så att olika såser, de passar olika bra till olika fisksorter. Om du vill ha bra fisk, så kan du köpa det på sydfisk.se. De har bland annat bergtunga, köp här, samt en massa andra fisskorter, skaldjur och mycket mer. 

Till bergtunga passar det bra med hummersås:

Hummersås

Koka upp vinet tillsammans med buljongtärningen och koka ihop det tills knappt 1/2 dl återstår. Det är viktigt att koka ihop vinet ordentligt för att såsen ska få rätt smak.

Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare några minuter.

Tillsätt creme fraiche och hummerfond och koka såsen 3 minuter.

Smaka av försiktigt med cayennepeppar.

Vispa slutligen i en liten klick smör som avrundning och smaka av med salt.

Häll såsen över fisken och ugnsbaka i ca 15 – 20 minuter eller tills innertemperatur på fisken är 52 grader.

Vitvinssås

Vitvinssås passar perfekt till all fisk som lax, torsk och röding. 

Ingredienser

Gör så här

Skala och finhacka löken. Fräs löken i smöret på medelvärme i en kastrull utan att den tar färg.

Tillsätt lagerblad, vin och buljongtärningen. Låt koka upp och reducera till ca hälften av vätskan återstår.

Häll i grädde och koka 10-12 minuter.  

Rör ut majsstärkelsen i lite vattnet och red av såsen. Låt koka någon minut, Ta upp lagerbladet och mixa såsen med en stavmixer. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.

Äggsås

Äggsås är en klassiker som kan rädda vilken oinspirerad fiskmiddag som helst!

Ingredienser

Gör så här

Lägg äggen i kokande vatten och låt sjuda 9 minuter. Spola dem i kallt vatten och skala dem och skär i bitar.
Smält smöret i en kastrull. 

Vispa ner mjölet i smöret och späd med vattnet, lite i taget under omrörning. Rör i grädden och smula ner buljongtärningen. Låt koka några minuter, rör i såsen då och då. Smaka av med salt och peppar. 

Hacka persiljan och vänd ner den och äggen i såsen.

27 Dec 2022