Jag skriver, därför finns jag
Fiskrom är något som kan ge en rätt dess extra guldkant. Dock är det ju så att det finns idag flera varianter av fiskrom, både lyxiga dyrare varianter till lite mer budgetvarianter. Vi ska gå igenom några av dem nedan.
Kalixlöjrom är en av Sveriges tre ursprungsskyddade livsmedel. Finns också från Vänern, Kanada och Finland. Denna rom kommer från fisken siklöja och är nog en av de dyraste sorterna. Passar bra för finare förrätter som till exemplevis löjromstoast.
Forellrom kommer från regnbågsöring och sedan finns även laxrom och ibland kallas det för regnbågsrom. Forellromen har större romkorn, cirka fem millimeter i diameter och laxrommen är cirka sju mm i diameter. Passar bra att dekorera med.
Stenbitsrom är rom från fisken sjurygg eller kvabbso som honan kallas (stenbit är namnet på hanen). Rommen i sig är svagt orange, men färgas röd eller svart med färg-ämnen. Denna passar bra att ha då du ska göra romsås till exempel.
Det är fisken Loddas rom som kallas ishavsrom. Den har en elegant och mild smak men är inte så vacker, så passar bäst i en romsås denna med.
Dyrast av alla är ”Rysk kaviar”, svart kaviar, eller störkaviar. Numera är den vilda stören rödlistad. Däremot finns det rom från odlad stör. Rommen är mjuk och len med smak av hav och sälta. C
Sikens rom påminner om löjrom i smak och färg, men har något större korn.